رونق بازار خودرو

رونق بازار خودرو در گرو اختصاص تسهیلات مجدد خرید است

به گزارش صنعت نیوز، رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تهران گفت : اوضاع فعلی بازار خودرو را ناشی از عدم همخوانی در آمد متقاضیان با قیمت خودرو است.

علی ارسلان منصوری افزود : متاسفانه ا کاهش نقدینگی در جامعه و افت توان متقاضیان خرید موجب شده تا بازار خودرو همچنان در شرایط رکود بسر برد هر چند ارائه تسهیلات خرید موجب گردید تا امکان خرید برای برخی از متقاضیان واقعی فراهم شود اما باید این جریان اختصاص تسهیلات خرید ادامه یابد تا مجددا بازار خودرو از وضعیت رکود خارج و به شرایط عادی باز گردد.

وی تصریح کرد : تا زمانی که تشکل های صنفی و نهادهای مردمی زیر مجموعه اتحادیه های صنفی در شورای رقابت حضور پیدا نکنند نوسانات در عرضه و تقاضا و قیمت خودرو وجود خواهد داشت.

وی با اشاره به تداوم رکود و افت تقاضا در بازار خودرو افزود : از آنجا که تحریم ها در آستانه شکستن است و در این شرایط قطعا خودروسازان خارجی حضور پیدا خواهند کرد خودروسازان داخلی باید در این شرایط نسبت افزایش کیفیت و کاهش قیمت اقدام جدی تری داشته باشند کاری که متاسفانه تاکنون کمتر به آن پرداختند.

وی با اشاره به آغاز تلاش خودروسازان خارجی برای کسب بازار خودرو ایران پیش از رفع تحریم ها گفت : از هم اکنون بسیاری از شرکتهای خارجی با کاهش قیمت در تلاش برای کسب بازار داخل هستند و با شروع همکاری ها قطعا تنوع محصولات در بازار نیز بیشتر خواهد شد از این رو امروز بازار خودرو ایران مستلزم حرکتهای بیشتری از سوی خودروسازان در راستای کاهش قیمت و رشد کیفیت است.

وی افزود : در صورتی که شورای رقابت از نظرات کارشناسان خبره در اتحادیه صنف نمایشگاه داران استفاده نمایند قطعا از وضعیت کنونی حاکم بر قیمت خودرو نتیجه بهتری حاصل خواهد شد.

رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تهران در ادامه با اشاره به افزایش قیمت در برخی از خودروهای داخلی گفت : افزایش صورت گرفته در برخی از خودروها عمدتا به دلیل کاهش تولید و عرضه این خودروها به بازار بوده که موجب افزایش قیمت در برخی از خودروهای داخل شده است.

منصوری همچنین پیش بینی اوضاع بازار خودرو را تا پایان سال منوط به قیمت خودرو در بازار و بهبود اوضاع اقتصادی و نقدینگی در جامعه دانست و اظهار داشت : در صورت ادامه اختصاص تسهیلات خرید این امکان وجود دارد که در روزهای پایانی سال رونق به بازار خودرو باز گردد در غیر این صورت تغییر وضعیت بازار خودرو مشکل است.

وی در ادامه در خصوص بازار خودروهای وارداتی ها گفت : متاسفانه همچنان بازار خودروهای وارداتی در شرایط رکود شدید است و با وجود عرضه مدل جدید خودروها و افزایش قیمت در برخی از خودروهای جدید به دلیل تغییر مدل ، همچنان بازار خودروهای وارداتی با رکود تقاضا مواجه است.

احتمال کاهش تولید در بازار بی‌جان فولاد

احتمال کاهش تولید در بازار بی‌جان فولاد
» سرویس: اقتصادي – صنعت، معدن، تجارت
کد خبر: 94101306624
یکشنبه ۱۳ دی ۱۳۹۴ – ۰۶:۱۸
1413971506154_4.jpg

عضو انجمن تولید‌کنندگان فولاد با اشاره به دپوی سه میلیون تن فولاد در انبار تولید‌کنندگان گفت:20 درصد از کل تولید امسال به صورت مازاد درآمده و در کف کارخانه‌ها نشسته است که دلیل اصلی این موضوع این است که بازار جان ندارد لذا پیش‌بینی می‌شود میزان تولید فولاد حدود 15 درصد کاهش یابد.

سید رضا شهرستانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به کاهش قیمت جهانی نفت و وابستگی ایران به درآمدهای نفتی اظهار کرد: در حال حاضر بدهی دولت به بانک‌ها و پیمانکاران بیش از 300 هزار میلیارد تومان است. از سوی دیگر بخش خصوصی نیز حدود 200 هزار میلیارد تومان بدهی به بانک‌ها و بیمه‌ها دارد.

وی افزود: به این ترتیب با توجه به این‌که پیش‌بینی می‌شود در سال آینده قیمت نفت باز هم نزولی باشد، درآمدهای حاصل از نفت و مالیات در کشور کفاف دستمزد و هزینه‌های یکسال کشور را هم نخواهد داد و پولی برای توسعه زیرساخت‌های اساسی نمی‌ماند.

عضو انجمن تولید‌کنندگان فولاد با بیان این‌که تنها راه نجات صنایع تغییر سیاست‌ها در جهت جذب سرمایه‌گذار خارجی است، ادامه داد: اگر سیاست‌های مربوط به سرمایه‌گذاران خارجی تغییر کند و این افراد به دلیل ارزان‌بودن انرژی و سایر مزایای ایران به کشورمان بیایند می‌توان تا حدودی نسبت به آینده این صنایع در جهت مصرف داخلی و صادرات امیدوار بود.

شهرستانی درباره‌ شش پیشنهادی که برای خروج از رکود صنایع فولاد ارائه شده است، افزود: این موضوعاتی که پیشنهاد می‌شود صرفا مسکن‌هایی است که به صورت کوتاه‌مدت مشکلات را بهبود می‌دهد و دردی از صنعت دوا نمی‌کند.

وی اظهار کرد: در مورد خودرو هم همین اتفاق افتاد و آنچه که به نظر می‌رسد این است که تا اردیبهشت‌ماه دوباره انبارهای خودروسازان پر خواهد شد.

عضو انجمن تولید‌کنندگان فولاد درباره اقدامات لازم برای جذب سرمایه‌گذار خارجی گفت: سرمایه‌گذار باید اطمینان حاصل کند که سرمایه‌اش محفوظ است و هر زمانی که بخواهد می‌تواند آن را از کشور خارج کند.

شهرستانی با بیان این‌که نرخ ارز باید آزاد‌سازی شود، ادامه داد: دلار باید تک‌نرخی شود و قیمت آن را نیز بازار آزاد تعیین کند نه به صورت دستوری باشد، از سوی دیگر شرکت‌هایی که در دست دولت است باید این امکان را فراهم کنند که خارجی‌ها بتوانند سهام‌های آنها را خریداری کرده و باعث جاری‌شدن تکنولوژی در آنها شود.

به گفته وی، همه موارد در برخورد سرمایه‌گذاران خارجی از جمله نوع رفتار در اماکن مختلف از جمله فرودگاه بین‌المللی، تاکسی، هتل‌ها و سیستم بانکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

عضو انجمن تولید‌کنندگان فولاد در ادامه درباره‌ی تاثیر وضع تعرفه‌های بالاتر برای واردات فولاد به کشور گفت: آنچه مسلم است وضع تعرفه یکی از اهرم‌های حمایت از تولید داخل است، اما باید مطالعه دقیقی روی اجناسی که در داخل تولید می‌شود صورت بگیرد به‌طوری که تعرفه روی محصولاتی که تولید داخلی دارند وضع شود، اما در مورد محصولاتی که کماکان از طریق واردات تامین می‌شوند وضع تعرفه به صلاح نیست.

شهرستانی با اشاره به آمار تولید فولاد در سال‌های اخیر در کشور خاطر نشان کرد: چهار سال پیش میزان مصرف فولاد در کشور حدود 24 میلیون تن بود که 10 میلیون تن آن از طریق واردات تامین می‌شد.

وی ادامه داد: با افزایش تولید توانستیم در سال گذشته 15.5 تا 16 میلیون تن فولاد تولید کنیم، اما میزان مصرف فولاد در سال گذشته به 20 میلیون تن کاهش یافت، البته این آمار نشان می‌دهد که ما هنوز به واردات نیازمندیم.

عضو انجمن تولید‌کنندگان فولاد تصریح کرد: در مورد امسال نیز مشاهده می‌شود که کاهش تولید داریم که البته برخی افراد این رقم را دو تا سه درصد اعلام می‌کنند، اما آنچه که به نظر می‌رسد در سال جاری حدود 12 تا 15 درصد کاهش تولید نسبت به سال گذشته خواهیم داشت.

به گفته شهرستانی، در حال حاضر با کاهش میزان تولید به ظرفیت یک میلیون تن در ماه رسیدیم و آمار تولید فولاد در کشور نشان می‌دهد که تاکنون حدود 12 میلیون تن فولاد در سال جاری تولید شده است که احتمالا تا پایان سال جاری به حدود 14 میلیون تن می‌رسد.

وی با اشاره به دپوی سه میلیون تن فولاد در انبار تولید‌کنندگان اظهار کرد: به این ترتیب 20 درصد از کل تولید سال جاری تاکنون به صورت مازاد درآمده و در کف کارخانه‌ها نشسته است که دلیل اصلی این موضوع این است که بازار جان ندارد.

عضو انجمن تولید‌کنندگان فولاد تصریح کرد: مهم‌تر از ایجاد تعرفه برای واردات، راه‌اندازی سرمایه‌گذاری در کشور است تا بتوانیم مشکلات بخش تولید را حل کنیم.

شهرستانی با بیان این‌که تاکنون حدود 2.5 میلیون تن فولاد در سال جاری از کشور صادر شده است، گفت: با توجه به برآوردها احتمال دارد میزان صادرات فولاد در پایان امسال به سه میلیون تن برسد.

انتهای پیام

معاون وزیر نیرو در گفت‌وگو با ایسنا تشریح کرد

معاون وزیر نیرو در گفت‌وگو با ایسنا تشریح کرد

پیش شرط دولت برای صادرات برق توسط بخش خصوصی
» سرویس: اقتصادي – انرژي
کد خبر: 94101407356
دوشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۴ – ۰۱:۴۴
4838-1.jpg

معاون وزیر نیرو می‌گوید: پیش شرط اصلی صادرات برق توسط بخش خصوصی اعلام سوخت مصرفی نیروگاه‌هاست.

هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به لازمه صادرات برق توسط بخش خصوصی گفت:‌ برای انجام این کار لازم است که در ابتدا نرخ سوخت مصرفی نیروگاه‌ها تعیین شود، چرا که تنها از این طریق بخش خصوصی می‌تواند صادرات برق انجام دهد.

وی با بیان اینکه اطلاعی از اعلام طرح‌های تشویقی وزارت نفت برای صادرات برق توسط بخش خصوصی ندارد گفت: ما نیز از طریق رسانه‌ها متوجه اطلاعیه وزارت نفت برای مشارکت در صادرات برق توسط بخش خصوصی شده‌ایم؛ اما انچه مبرهن است این است که صادرات برق باید با هماهنگی وزارت نیرو صورت گیرد.

به گفته وی مکان یابی نیروگاه، احداث نیروگاه و اتصال برق تولیدی به شبکه سراسری باید حتما از طریق وزارت نیرو صورت بگیرد.

وی با بیان اینکه راهبرد اصلی وزارت نیرو افزایش صادرات برق است گفت: در این زمینه از همکاری وزارت نفت استفاده می کنیم و باید این نکته را متذکر شد که بخش خصوصی مشکل خاصی برای صادرات ندارد.

وی با بیان اینکه موضوع اصلی که ورود بخش خصوصی را برای صادرات برق امکان پذیر می‌کند تعیین نرخ سوخت نیروگاه‌ها از سوی دولت است گفت: پیشنهاد ما به دولت در این باب اعلام شده است.

وی اظهار کرد: بخش خصوصی باید میزان نرخ سوختی را که می‌خرد بداند چرا که در هنگام فروش باید میزان سوخت خود را در نظر بگیرد.

وی با بیان اینکه تاکنون نرخ سوخت نیروگاه‌ها به ما ابلاغ نشده است گفت: به اعتقاد ما نرخ گازی که مورد مصرف نیروگاه‌ها قرار می گیرد باید مشابه مبلغی باشد که به خوراک پتروشیمی داده می‌شود.

انتهای پیام